Analisis perbandingan mata pelajaran Sejarah di Malaysia dan Finland - Shafiron, Nur Syahida; Boyman, Siti Noranizahhafizah; Razak, Nooraziela (Perspektif Jurnal Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2023)
Artikel ini membincangkan tentang perbandingan mata pelajaran Sejarah di Malaysia dan Finland dengan memfokuskan analisisnya kepada perkembangan mata Pelajaran Sejarah di kedua-dua negara dan membandingkan objektif dan matlamat Sejarah dalam konteks pendidikan politik. Oleh itu, pendekatan kualitatif dengan menggunakan analisis dokumen dari sumber sekunder seperti buku, jurnal dan akhbar digunakan bagi meneliti secara menyeluruh dengan lebih mendalam perbezaaan mata pelajaran Sejarah di kedua-dua negara. Hasil kajian menunjukkan bahawa matlamat dan objektif mata pelajaran sejarah di Finland lebih menekankan kepada pendidikan politik. Perkara ini dapat dilihat dalam National Core Curriculum for Basic Education (2014) kurikulum sejarah dan pengajian sosial yang dirancang bagi mempromosikan pemahaman pelajar berkaitan sosial, budaya serta politik yang membentuk dunia di samping mengembangkan pemikiran kritis dan analitik. Berbeza dengan Malaysia, objektif dan matlamat mata pelajaran di Malaysia lebih menekankan tentang kefahaman mengenai masyarakat, negara Malaysia dan dunia, peristiwa lalu, kepentingan mengamalkan semangat perpaduan, mengaplikasikan kemahiran pemikiran sejarah dan mengaplikasikan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT). Secara keseluruhannya, dalam usaha untuk menerapkan pendidikan politik menerusi mata pelajaran sejarah, penambahbaikan kurikulum mata pelajaran sejarah haruslah dilaksanakan agar dapat melahirkan warganegara yang celik sejarah dan berdemokratik. Implikasinya, Malaysia boleh mengambil contoh negara-negara maju seperti Finland sebagai praktis terbaik untuk melaksanakan mata Pelajaran Sejarah mengikut corak dan suasana Malaysia.