Debukalisasi dan asimilasi fitur dalam Bahasa Kerinci: Analisis Teori Autosegmental: Autosegmental Theory Analysis: Debuccalisation and Assimilation Features in Kerinci Language - Mohd Rusli, Nur Farahkhanna (PENDETA, 2019)
Makalah ini bertujuan menjelaskan proses debukalisasi dan asimilasi fitur dalam bahasa Kerinci berdasarkan teori fonologi autosegmental (Goldsmith, 1976/1990). Data terdiri daripada sumber sekunder dan primer yang diperoleh melalui kaedah kepustakaan, pemerhatian dan temu bual dengan bantuan perakam, borang soal selidik dan buku catatan. Informan merupakan 10 penutur Kerinci yang tinggal di Kampung Batu 21 Sungai Lui, Hulu Langat, Selangor. Dapatan kajian menunjukkan konsonan /s, p, t, k/ tidak dibenarkan berada di koda disebabkan proses debukalisasi yang merealisasikannya sebagai [h, ʔ]. Vokal yang mendahului konsonan tersebut pula, iaitu /a, u/ akan direalisasikan sebagai [E, «, a, o] akibat proses asimilasi fitur yang melibatkan penyebaran fitur distingtif yang telah dijelaskan secara berpada berdasarkan geometri fitur model Halle (1992). Umumnya, kajian ini bertujuan menjelaskan sebab perubahan bunyi /as/, /up/, /ut/ dan /uk/ berlaku di rima akhir kata bahasa Kerinci.