Penggabungjalinan faktor-faktor dan hubungannya dengan pengaplikasian Whatsapp dalam kalangan guru sekolah rendah di zon Chini, Pekan - Balasundran, Komathy; Yunus, Jamal@Nordin; Awang, Marinah (Management Research Journal, 2020)
Tujuan kajian ini adalah untuk meninjau penggabungjalinan faktor-faktor dan hubungannya dengan pengaplikasian WhatsApp dalam kalangan guru sekolah rendah di zon Chini, Pekan. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif berasaskan reka bentuk tinjauan. Program SPSS versi 20 digunakan untuk menganalisis data. Seramai 155 orang guru sekolah rendah telah dipilih secara rawak sebagai sampel dalam kajian ini. Statistik deskriptif dan inferensi digunakan untuk menganalisis data kajian ini. Dapatan kajian menunjukkan persepsi umum guru, matlamat, motivasi guru, kemahiran mengaplikasi WhatsApp serta sokongan pentadbir adalah faktor dominan pengaplikasian WhatsApp dalam kalangan guru. Analisis inferen menunjukkan bahawa terdapat hubungan yang positif dan signifikan antara persepsi umum guru, matlamat, motivasi guru, kemahiran mengaplikasi WhatsApp, sokongan pentadbir serta kebimbangan guru dengan pengaplikasian WhatsApp. . Implikasi kajian ini menunjukkan guru-guru perlulah mengambil tindakan yang lebih terancang bagi melancarkan lagi urusan rasmi sekolah melalui pengaplikasian WhatsApp.