Hubungan Persekitaran Fizikal Bilik Darjah dan Kesejahteraan dan Keselesaan Pembelajaran dan Pengajaran: Relationship between classroom physical environment and teaching and learning comfortness and well-being - Awang, Marinah; Zakaria, Mohd Ezrizal; Ismail, Ramlee (Management Research Journal, 2018)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti hubungan persekitaran fizikal bilik darjah dengan tahap kesejahteraan dan keselesaan pengajaran dan pembelajaran pelajar di sekolah menengah Zon Kampar, Perak. Kajian ini melibatkan 196 responden daripada pelajar tingkatan empat daripada empat buah sekolah menengah di Zon Kampar, Perak. Instrumen kajian adalah borang soal selidik. Data kajian dianalisis secara statistik deskriptif menggunakan kaedah frekuensi, peratusan dan min. Manakala data statistik inferens diuji menggunakan Korelasi Pearson. Kaedah ini digunakan untuk menentukan hubungan persekitaran fizikal bilik darjah dengan tahap keselesaan pengajaran dan pembelajaran pelajar. Dapatan kajian menunjukkan bahawa hubungan tahap persekitaran fizikal bilik darjah dengan keselesaan pengajaran dan pembelajaran adalah tinggi. Dapatan kajian juga menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan pada tahap tinggi di antara persekitaran fizikal bilik darjah dengan keselesaan pengajaran dan pembelajaran pelajar di sekolah. Kajian ini mencadangkan agar aspek fizikal haruslah diutamakan supaya pelajar dapat menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran dengan penuh kepuasan dan mendapat keselesaan dalam proses pembelajaran. This study aims to identify the relationship between the physical environment in the classroom and the level of teaching and learning comfortness and well-being of students in Kampar Zone secondary school, Perak. This study involved 196 respondents from form four students from four secondary schools in Kampar Zone, Perak. This study used questionnaire as a research instrument. The data were analyzed through descriptive statistic by using frequency, percentage. While inferential statistical data was tested using the Pearson Correlation. This method is used to determine the relationship between classroom physical environment with the level of teaching and learning well-being and comfortness of the respondents. The result of this study found that the relationship between the level of physical environment of the classroom and the well-being and comfortness of teaching and learning was at high level. The findings also show that there is a significant relationship at the high level between the physical environment of the classroom and the well-being and comfortness of teaching and learning at the school. This study suggests that physical aspects of a classroom should be prioritized so that students and teachers can carry out the process of teaching and learning with satisfaction and gain comfort in the learning process.