Kolaborasi Kolektif antara Artis, Pensyarah dan Pelajar dalam penghasilan Arca Dinding Udang Galah di Pekan Bagan Datoh - Mazlan, Hilal; Syed Abu Bakar, Syed Alwi; Hashim Amir, Nur Muhammad Amin; Abd Razak, Ruzamira; Omar, Aznan (KUPAS SENI, 2023)
Kajian ini merupakan perbincangan berkaitan kolaborasi dalam berkarya di mana konsep kerjasama diguna pakai untuk menghasilkan arca dinding dengan tema udang galah di bandar Bagan Datoh. Kajian ini juga menyediakan konteks pemahaman berkolaborasi dari segi proses ketika berkolaborasi, perubahan proses alternatif yang merentas medium dan budaya seni. Di sini juga terdapat perbincangan di mana bukan sahaja antara budaya, malah silang budaya juga boleh berlaku apabila kerjasama berkarya ini dititikberatkan. Penulisan ini akan menggunakan kaedah kajian lapangan dan kaedah temu bual untuk mendapatkan maklumat yang boleh digunapakai.