Nilai-Nilai Melayu Dalam Pendidikan - Md Hashim, Omar (Jurnal Peradaban Melayu, 2003)
Pendidikan dalam masyarakat Melayu tradisional terdapat di istana dan kraton dan tertumpu khas kepada anak-anak raja dan bangsawan. Di sini mereka diajar membaca dan menulİs, bahasa dan adat istiadat Istana, mengaji Quran di bawah seorang alim dan juga ilmu keperwiraan seperti bersilat, memanah dan menunggang kuda. Khasnya bagi bakal raja, dia diletak di bawah asuhan Mamanda Bendahara yang mempunyai ikatan persaudaraan dengan keluarga di raja, bijaksana, berpengalaman, dikatakan lubuk akal tepian İlmu. Mereka belajar dan bermain dalam kumpulan mereka sahaja dan sudah ditanamkan idea bahawa mereka akan menjadi pemimpin negeri.